Κουκλοσκιοθεολογία, μια θεατρική προσέγγιση των θρησκευτικών

Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Περίληψη


Οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις σχεδόν όλων μας είναι από ένα μάθημα Θρησκευτικών, κατά τη διάρκεια του οποίου καθόμασταν στις άβολες μαθητικές καρέκλες και δεχόμασταν τη μετωπική διδασκαλία του καθηγητή μας. Τις περισσότερες φορές ήταν ένας μονόλογος από απολαυστικός έως ανιαρός, ανάλογα με το θέμα, τη μαεστρία και την προσωπικότητα του καθηγητή μας. Κατά πάσα πιθανότητα, τις περισσότερες φορές έτσι συνεχίζουμε κι εμείς να κάνουμε το μάθημά μας.

Εδώ και τρία χρόνια στο Λύκειο Γαζίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, γίνεται μία προσπάθεια για «πάντρεμα» του μαθήματος των Θρησκευτικών με μορφές τέχνης. Τη σχολική χρονιά 2013-2014 δημιουργήθηκε ένα θέατρο σκιών στα πλαίσια ερευνητικής εργασίας (project) με σχετικό θέμα. Την περσινή χρονιά 2015-2016, υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Η τέχνη κατά του φανατισμού», όπου δόθηκε έμφαση κυρίως στον κινηματογράφο.

Φέτος, είπαμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να «παντρέψουμε» τρία μαζί(!!!): Το κουκλοθέατρο, το θέατρο σκιών και το μάθημα των Θρησκευτικών. Με μια ομάδα μαθητών με όρεξη, μεράκι και ταλέντο ξεκινήσαμε έναν μαθητικό θίασο, την «Κουκλοσκιοθεολογία». Πίσω από μία σκηνή δικής μας κατασκευής, οι μαθητές δίνουν τη φωνή και το χέρι τους και ζωντανεύουν γαντόκουκλες και γνωστές φιγούρες του θεάτρου σκιών για να δώσουν ταυτόχρονα μία διαφορετική διάσταση στα προσδοκώμενα αποτελέσματα του μαθήματος των Θρησκευτικών.


Πλήρες Κείμενο:

PDF

Αναφορές


Παρούση Αντιγόνη (2012), Κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση, εκπαίδευση στο κουκλοθέατρο, εκδόσεις Πλέθρον.


Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.


Copyright (c) 2017 Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

e-ISSN: 2585-3791