Ο όσιος Θεοδόσιος του Τυρνόβου ως πρότυπο ησυχαστή μοναχού

Ilias Evaggelou

Abstract


 

Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται συνοπτικά η ζωή και δράση του οσίου Θεοδοσίου του Τυρνόβου, ο οποίος σύμφωνα με τον συγγραφέα αποτέλεσε πρότυπο για τους βούλγαρους ησυχαστές του 14ου αιώνα.

Η εργασία ξεκινά με μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση της ζωής του Θεοδοσίου, η οποία, όπως επισημαίνεται, είναι γνωστή στην επιστημονική έρευνα. Ακολούθως ο συγγραφέας αναπτύσσει την άποψη ότι ο Θεοδόσιος ως ο κυριότερος εκπρόσωπος της ησυχαστικής κίνησης στη Βουλγαρία και πνευματικός πατέρας όλων των μεγάλων βούλγαρων ησυχαστών λειτούργησε ως πρότυπο για αυτούς. Έτσι, η μελέτη της ζωής και της δράσης του μας δίνει τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κίνησης του ησυχασμού στον βουλγαρικό αλλά και ευρύτερα στον ορθόδοξο σλαβικό κόσμο, όπου έφτασε η επιρροή του διά μέσω των μαθητών του άμεσων και έμμεσων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωής του Θεοδοσίου τα οποία καθόρισαν τον χαρακτήρα και την εξέλιξη του βουλγαρικού αλλά και γενικότερα του ορθόδοξου σλαβικού ησυχασμού είναι: α) Οι διαρκείς μετακινήσεις που είχαν ως στόχο άλλοτε την αναζήτηση νέων πνευματικών εμπειριών, άλλοτε την αναζήτηση κατάλληλου τόπου για ησυχία και άσκηση και άλλοτε για την αποφυγή ληστών και επιδρομών. β) Η ίδρυση και οργάνωση μοναστικών κέντρων όχι μόνο ως κέντρων άσκησης και προσευχής αλλά παράλληλα ως κέντρων καλλιέργειας των γραμμάτων και της παιδείας, που σφράγισαν την πνευματική ζωή του βουλγαρικού αλλά και ολόκληρου του ορθόδοξου σλαβικού κόσμου. γ) Το ενδιαφέρον για την ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα η ποιμαντική μέριμνα για το ποίμνιό της. Και δ) Το οικουμενικό πανορθόδοξο πνεύμα που πρότασσε την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας σύμφωνα με την Παράδοση των Αγίων Πατέρων ως υπέρτατη υποχρέωση όλων των πιστών πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε διαφορές.


Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 Ilias Evaggelou

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

e-issn 2459-3036

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.